sâmbătă, 28 februarie 2009

Tort Crema de Zahar Ars

Ingrediente:

pt crema de zahar ars:

8 oua
1 litru lapte
150 gr. zahar


pt blat:

5 oua
1 cana faina
1 cana zahar


-intr-o cratita incapatoare, (care sa mearga si la cuptor ) , se pun cele 150 gr. zahar pe focul cel mai mic la aragaz

-se amesteca cu o lingura de lemn

-in timp ce amestecam Ciupi imi fredona triluri , slagare si hituri

-lasam pe foc pana cand se topeste zaharul si se face maroniu ( in max. 8-10 min)

-apoi cat timp zaharul e lichid, il plimbam pe peretii oalei

-si-l lasam sa se raceasca (se raceste repede)

-dupa ce-am tapetat oala, punem intr-un castron litrul de lapte si cu cele 8 oua (intregi), si mixam bine pana se omogenizeaza (trebuie sa faca spuma multa).

-apoi in alt castron pregatim compozitia de blat:

-punem cele 5 oua intregi, cana de faina , si cana de zahar

-mixam

-pe urma punem in cratita tapetata cu zahar ars , prima compozitie de lapte

-apoi peste ea, turnam in continuare a doua compozitie, cea pentru blat

-bagam cratita la cuptor la 170 de grade pt 1 ora ( cele care n-au cuptor electric sa bage la flacara cea mai mica)

-dupa o ora (vedeti ca se balangane compozitia in cratita, dar asta nu inseamna ca nu e facuta)

-apoi cratita se rastoarna cu gura-n jos pe un platou intins dar nu ridicati cratita decat a doua zi, o tineti peste noapte (peste zi) la rece. Cand rasturnati cratita, atunci blatul de deasupra o sa ajunga dedesubt, iar deasupra va fi crema de zahar ars.


Si ca sa fie putin mai diferita:


Se face o crema de zahar ars dintr-un litru de lapte cu celelalte ingrediente necesare unei creme de zahar ars si se pune la cuptor pana a inceput sa se inchege.

Cand crema de zahar ars este aproape gata turman un aluat de pandispan facut din 5 oua , 5 linguri de zahar si 5 linguri de faina.

Se lasa la cuptor la foc potrivit pana se rumeneste si blatul. Atentie! sa ai un vas suficient de inalt in care sa coci tortul.

Cand e copt blatul scoti tortul si lasi sa se raceasca putin.

Se rastoarna cu grija pe un platou.

Siropul care se lasa de la crema de zahar ars insiropeaza blatul.

Se orneaza cu frisca dupa inspiratia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu