joi, 26 februarie 2009

Deserturi Piticesti

Tort bebe cu fructe si scortisoara (de la 6 luni)

Ai nevoie de: 180 ml lapte, o lingura de cereale fara gluten, un mar (sau un alt fruct), un varf de scortisoara.

Cum procedezi:

Incalzeste laptele cu cerealele si scortisoara, la foc mic, timp de 10 minute, amestecand continuu. Apoi, lasa sa se raceasca. Marul fara samburi, taiat in bucati, se fierbe in putina apa, la foc mic. Fructele, impreuna cu laptele racit, se mixeaza cu blenderul pana se obtine un amestec omogen.


Sufleu de cereale cu fructe (reteta pentru sugari)

Ingrediente: 40 g cereale instant, 250 ml lapte, 1 ou, fructe.

Cum se procedeaza:

Se fierbe laptele si se adauga cerealele dizolvate in putin lapte rece. Se fierb pana se ingroasa. Dupa ce se raceste, compozitia se amesteca cu oul batut si cu fructele rase (mere) sau bine zdrobite (zmeura), se pune intr-o tava unsa si coace la cuptor circa 40 de minute. Sufleul poate fi preparat si fara fructe, urmand ca acestea sa se adauge ca garnitura.


Crema de porumb

Ingrediente: 1 cutie mica cu boabe de porumb dulce, 250 ml de lapte, putina nucsoara praf, o bucatica de unt de dimensiunile unei alune.

Cum se procedeaza:

Se spala bine cu apa boabele de porumb. Se fierbe laptele pana da in clocot. Se strivesc boabele de porumb. Se adauga laptele putin cate putin amestecand incontinuu pana se obtine o crema grasa.

Aceasta crema se pune intr-o cratita si se incalzeste pe foc mic, apoi se adauga nucsoara praf si untul. Se serveste.



Spuma de mere cu gris

Ingrediente: 120 gr mere, 15 gr gris, 10 gr zahar, 180 ml apa.

Cum se procedeaza:

Fructele se fierb in apa, apoi se scurg si in aceeasi apa se fierbe grisul. Se adauga zaharul si se amesteca cu merele, pasate prin sita. Tot amestecul se bate cu telul, pana devine spumos.


Fructe gratinate (de la 6 luni)

Ingrediente: un mar, o banana bine coapta, un biscuite.

Cum se procedeaza:

Marul se curata de coaja, se spala si se da prin razatoarea. La fel si biscuitele, iar banana se paseaza cu furculita. Totul se amesteca si se pune la cuptor cateva minute. Se serveste cald.



Nectarina cu branzica (de la 6 luni)

Ingrediente: o nectarina, branzica de vaca pregatita in casa, o lingura de cereale.

Cum se procedeaza:

Pentru pregatirea branzicii la 100 ml lapte pui o pastila de calciu lactic. Dai nectarina prin razatoarea de legume. De preferinta, pui si o lingura de cereale instant. La final amesteci branzica cu nectarina si lingura de cereale.


Iaurt cu biscuiti si fructe

Ingrediente: un iaurt mic, o banana, jumatate de piersica si 3 biscuiti.

Cum se procedeaza:

Se paseaza bine banana si piersica, se dau prin rasnita biscuitii pentru a deveni pudra, iar totul se amesteca in iaurt. Aceasta gustare este ideala pentru bebelusi de la 7-8 luni. E si hranitoare si satioasa.


Iaurt de casa

Ingrediente: 1 l lapte, 2 linguri iaurt.

Cum se procedeaza:

In laptele cald (nu fierbinte) se pune iaurtul. Se amesteca, se acopera vasul cald si se lasa de regula de seara pana dimineata. Este necesar ca vasul sa stea intr-o incapere cu sursa de caldura, nu unde e racoare, pentru a se inchega. Vasul sa nu fie transparent. Daca este, se poate inveli intr-un prosop.



Crema de banane

Ingrediente: 1 banana, 1 iaurt mic, jumatate lingurita zahar pudra, 1 lingurita suc de lamaie.

Cum se procedeaza:

Se curata de coaja banana si se striveste cu ajutorul unei furculite sau cu blenderul. Se amesteca bine cu iaurtul, zaharul si sucul de lamaie.


Compot de pere

Ingrediente: 1 kg de pere, 25 g de zahar.

Mod de preparare:

Se spala perele, se curata de coaja, se taie in felii sau cubulete si se inlatura semintele. Se pun la fiert intr-un vas, cu doua lingurite de zahar. Compotul este gata cand fructele s-au inmuiat.

Nota: Copiii adora compotul, care poate fi un foarte bun substituent al ceaiului. Chiar daca sunt tratate termic, fructele nu-si pierd in totalitate vitaminele. Daca un copil refuza fructele crude, ii poti oferi asadar compot.

Si dulceata este o solutie, dar numai dupa varsta de 10 luni, de preferinta pe paine, in asociatie cu untul. Spre deosebire de compot, dulceata contine mai mult zahar si este bine sa eviti excesul.

Atunci cand cumperi din comert compoturi sau dulceturi uitata-te atent pe etichete sa nu contina conservanti sau coloranti. Cel mai bine este sa le prepari in casa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu