marți, 24 februarie 2009

Supite Bebelicesti

Supite pentru bebeii nostri dragi, adunate de mine, de pe ici'colo...unele trebuiesc "adaptate" in functie de varsta copilasului...exemplu...sarea, untul (adaugate sau eliminate)...etc! Sper sa va fie de folos!


Supa crema de morcovi cu lapte (de la 5-6 luni)

Ingrediente: apa 2 pahare si jumatate, 200 g morcovi curatati, 200 ml (un pahar mai mic) lapte fiert, 1 g sare.

Cum procedezi:

Morcovii spalati si curatati se taie in bucati marunte, se pun in apa si se fierb o ora si jumatate, apoi se iau de pe foc si se trec pin sita. Piureul rezultat se amesteca cu 200 ml din zeama in care au fiert morcovii. Se adauga laptele si sarea si se mai da un clocot. Supa se recomanda mai ales convalescentilor dupa boli diareice sau la copii predispusi la boli digestive.


Supa de rosii cu portocale (dupa 10 luni)

Ai nevoie de: 500 g rosii decojite, 2 portocale mari decojite, 1 morcov, 1 dovlecel, 2 cartofi mijlocii, 2-3 fire de ceapa, 1 lingura rasa de orez, 1 legatura de patrunjel, 1 lingurita de zahar, 1 litru de apa, putina sare pentru copilul pste 1 an.

Cum procedezi:

Se spala bine zarzavaturile, se curata si se spala din nou in jet de apa rece. Morcovul se poate rade, taia felii sau cuburi. Intr-o oala cu capac se pune la fiert, timp de 30 de minute, apa cu orezul spalat in prealabil.

Se adauga, in ordinea necesara a timpului de
fierbere, ceapa, morcovul, dovlecelul, cartoful si, la sfarsit, feliile de portocale. Se mai fierb impreuna inca 60 de minute. (Daca se foloseste oala sub presiune, in loc de 1 litru se pun 500-600 ml de apa si se fierbe totul numai 30-40 de minute).

Dupa fierbere, legumele se paseaza, se adauga uleiul in lichidul de supa. Apoi se mai da, timp de 1-2 minute, intr-un nou clocot. Inainte de a servi supa, se pot adauga crutoane sau, ca alternativa, 2 linguri de orez fiert.


Supa de gris cu rosii (dupa 10 luni)

Ingrediente: 100 g rosii, 180 ml lapte, 3 lingurite gris.

Mod de preparare:

Rosia se taie in doua si se indeparteaza coaja, apoi se coace 10 minute.
Se amesteca cu laptele, pana cand amestecul e omogen. Se adauga grisul, turnat in ploaie.
Se lasa la fiert timp de 10 minute, la foc mic, amestecand continuu cu o spatula de lemn. Pentru copilul cu varsta intre 4 si 8 luni, rosia poate fi inlocuita cu dovlecei, spanac, ardei.


Bors cu carne de vita (de la 9 luni)

Ingrediente: 60 g carne de vita sau de pui, cateva rondele de morcov si albitura, 1/4 cana de bors, doua linguri de ulei, leustean si patrunjel tocat, 750 ml de apa.

Cum se procedeaza:

Taie carnea in bucati mici si pune-o la fiert in apa rece. Indeparteaza spuma, apoi adauga legumele taiate. Cand carnea si legumele s-au fiert, adauga borsul(pe care l-ai dat in clocot separat) si uleiul. Dupa ce fierbe un minut, ia oala de pe foc, adauga verdeata si acoper-o. Inainte de a servi, paseaza bine legumele si carnea, apoi adauga o lingurita cu iaurt sau smantana.


Supa crema de cartofi (de la 6 luni)

Ingrediente pentru 2 portii: 200 g cartofi, o jumatate de ceapa (poti sa o coci inainte), 50 ml lapte, putin unt, zeama de lamaie(optional), frunze de patrunjel, 400 ml apa.

Cum se procedeaza:

Cartofii taiati felii se fierb in apa cu ceapa. Cand sunt bine inmuliate (daca alegi sa coci ceapa inainte, o adaugi in apa cand cartofii sunt apropae fierti), se scot din apa, ceapa se arunca, iar cartofii ii dai prin sita. Piureul obtinut il pui in apa in care au fiert cartofii, adaugi untul si laptele si lasi sa mai dea un clocot. La sfarsit adaugi zeama de lamaie si verdeata. Pofta buna!


Supa de dovlecei (de la 9 luni)

Ai nevoie de: 250 g de dovlecei, 100 g morcovi, 50 g pastarnac, o ceapa, 2 lingurite de unt sau ulei, o lingurita de orez, 2 pahare si jumatate de apa, 2 linguri de smantana, patrunjel.

Cum procedezi:

Pui lafiert zarzavatul taiat marunt in apa plata. Cand este bine fiert, strecori supa. Cureti dovleceii si-i tai felii nu prea subtiri, ca sa nu se sfarame, apoi ii pui in supa care clocoteste,
odata cu orezul spalat dupa care mai lasi sa fiarba 15-20 de minute.

Topesti untul intr-o tigaie, fara sa se incinga, si-l amesteci cu cateva linguri cu supa. Acest sos se rastoarna in supa care clocoteste si se mai lasa la
fiert inca 15 minute. La sfarsit, adaugi smantana si patrunjelul verde tocat.


Supa-crema de morcovi cu pui (de la 7 luni)

Ai nevoie de: 2 pahare si jumatate cu apa, 200 g morcovi curatati, 200 ml (un pahar mai mic) lapte fiert si 100 g de piept de pui.

Cum procedezi:

Pieptul de pui il speli bine, il tai cubulete mici si-l pui la fiert. Morccovii spalati si curatati ii tai in bucati marunte, dupa care ii pui la fiert cam 1 ora si jumatate si la final ii treci prin sita. Piurel rezultat se amesteca bine cu 200 ml din zeama in care au fiert morcovii, dar si cu micile cubulete de carne de pui. La final. adaugi laptele si mai da supa o data in clocot.


Ciorba de rosii cu orez (de la 9 luni)

Ai nevoie de: 400 g apa plata, 250 g rosii, 1 ceapa,morcov, 1 radacina de patrunjel, 1 ardei gras, 1 lingura de orez, 1 ou, 2 lingurite de unt si putin patrunjel verde.

Cum procedezi:

Pui apa la fiert, iar cand clocoteste adaugi legumele bine spal ate. Le lasi sa clocoteasca pana sunt aproape fierte si pui apoi rosiile taiate fin. Cand toate legu mele sunt fierte, strecori zeama si pasezi zarzavatul. Pui din nou la fiert cu orezul. La final, adaugi patrujelul tocat marunt si untul






Ciorbita de peste (de la 7 luni)

Ingrediente: 2 bucati peste file; diferite legume (rosie, morcov, telina, albitura, ardei verde), lamaie, 50g orez, patrunjel.

Cum se procedeaza:

Punem legumele la fiert. Cand sunt gata se adauga orezul spalat si bucatile de peste. Se poate acri cu putina lamaie. Pofta buna!



Ciorbita de mazare verde (dela 6 luni)

Ingrediente: 100g mazare verde proaspata, o ceapa, cateva frunze de salata verde, putin unt.

Cum se procedeaza:

Mazarea se curata de pastai se taie rondele. Legumele se pun la fiert in jumatate de litru de apa. Dupa ce au fiert bine se paseaza si se adauga untul. Pofta buna!


Supa-crema de morcovi cu lapte (de la 6 luni)

Pentru 2 portii: apa 2 pahare si jumatate, 200 g morcovi curatati, 200 ml (un pahar mai mic) lapte fiert.

Cum se procedeaza:

Morcovii, spalati si curatati, se taie in bucati marunte, se pun in apa si se fierb cam o ora si jumatate, apoi se iau de pe foc si se trec prin sita.

Piureul rezultat se amesteca cu 200 ml din zeama in care au fiert morcovii. Se adauga laptele si se mai da un clocot.Supa se recomanda mai ales convalescentilor dupa boli diareice sau copiilor predispusi la tulburari digestive.



Supa crema de broccoli (dupa 12 luni)

Ingrediente: 2 lingurite ulei de masline; 1 ceapa medie; 4catei de usturoi feliati; 1 telina mijlocie; 2 cani supa de pui; 5 buchetele de broccoli tocate marunt; 1/4 cana macaroane; 1/2 lingurita sare; 1/4 lingurita piper; 1/2 cana lapte degresat; 1/2 lingurita cimbru.

Cum se procedeaza:

1. Se pune uleiul de masline intr-o tigaie, iar dupa ce s-a incins, se adauga ceapa si telina si se calesc timp de 5 minute.

2. Adauga usturoiul feliat si mai lasa pe foc inca un minut.

3. Broccoli, macaroanele, supa, sarea si piperul se adauga continutului deja format si se aduce la fierbere, acoperindu-se cu un capac. Se lasa pe foc timp de 20 de minute, amestecandu-se din cand in cand.

4. Se subtiaza cu laptele degresat, condimentandu-se cu cimbru. Se mai pune pe foc inca 5 minute. Se poate servi fie calda, fie rece.


Supa de dovlecel cu rosii

Ingrediente: un dovlecel mic, o rosie, o lingura gris, o cana cu lapte.

Cum se procedeaza:

Se curata dovlecelul, se taie rondele si se dau semintele la o parte. Rosia se opareste, se curata de coaja si seminte. Se pune la fiert o cana cu lapte,se adauga dovlecelul si rosia.

Cu 5 minute inainte de a se lua de pe foc se pune o lingura de gris si se amesteca pentru a nu se prinde! Optional se poate pune si o lingurita de ulei de masline! Se pune totul in blender pentru a se marunti.


Prima supa

Ai nevoie de: 500 ml apa, un morcov, o radacina de patrunjel, 1/2 pastarnac, 1/4 telina, o ceapa, frunze de patrunjel.

Cum procedezi:

Coci ceapa pe o tava, la cuptor, pana cand se patrunde bine. Foloseste o oala sub presiune sau una cu fund dublu, neaparat acoperita.

Lasa legumele sa fiarba la foc mic aproximativ o ora, apoi strecoara zeama si las-o sa mai clocoteasca impreuna cu patrunjelul (intreg) si doua lingurite de ulei. Indeparteaza la sfarsit verdeata. Poti sa dregi supa cu putina zeama de lamaie


Supa de legume

Ingrediente: 2 morcovi; o radacina de patrunjel; un pastarnac; o telina mica; o ceapa; un dovlecel mic; un cartof.

Cum se procedeaza:

Se pun legumele la fiert (toate impreuna, pentru ca oricum se vor pasa la sfarsit). Se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba bine.

Cand sunt gata, se scot legumele intr-o sita si se strecoara zeama. Se paseaza si se pun in zeama ramasa.Va iesi o supa groasa, foarte gustoasa. Se adauga sare, patrunjel, dupa gust. Se poate servi cu crutoane.


Supa de conopida


Ingrediente: o conopida de marime medie, 50 g unt, 50 g smantana, 1 lingurita faina, sare, crutoane, 1 l apa.

Cum procedezi:

Se desface conopida in bucatele, se spala si se pune la fiert impreuna cu untul. Se adauga faina in apa rece.Cand conopida e bine fiarta, se paseaza prin sita. Se adauga smantana si se serveste cu crutoane.

Crutoanele se pot face din paine mai veche, taiata cubulete si coapte in cuptor, in tava.


Supa de zarzavat pasat


Ingrediente: apa 500ml, morcov 70g, telina 70g, un ardei gras, o rosie, radacina de patrunjel 70g, frunze de patrunjel, zema de lamaie 5ml, sare 2g, ulei de masline 5g.

Cum se procedeaza:

Zarzavaturile, spalate si curatate, se pun la fiert in apa rece. Se fierb 1 ora si jumatate pana se inmoaie bine, apoi se strecoara si se paseaza. Apoi se pun din nou la fiert, se adauga uleiul, sarea, lasandu-se sa fiarba in clocot cateva.

La servire se adauga zeama de lamaie.


Supa de morcovi cu orez

Ingrediente: 100 g de morcovi, un catel de usturoi, 20 g orez, 250 ml apa, un praf de sare.

Cum se procedeaza:

Morcovii trebuie spalati, curatati si razuiti. Daca pui si usturoi, tot acum e momentul sa il toci. Apoi, intr-o cratita pune la foc si inabuseste-le. Adauga apa si lasa sa dea in clocot, apoi da focul mic si adauga orezul si putina sare.

Acopera mancare si lasa-o la foc mic timp de 40 minute pana se fierbe orezul.

Pofta buna!

Supa pentru mofturosi

Ai nevoie de: morcov, telina, patrunjel, pastarnac, cartof, rosie, ardei si in plus o lingurita de ulei de masline presat la rece si o portocala.

Cum procedezi:

Speli legumele, le cureti, le speli din nou, le pui la fiert. Portocala o cureti foarte bine de coaja. Cand au fiert legumele, le mixezi impreuna cu portocala.

Pregatesti astfel o crema de legume delicioasa pentru bebelusul tau, iar adaugand zeama in care au fiert legumele, o supa grozava.


Supa-crema de dovlecei

Ai nevoie de: 500 ml apa, o ceasca de zarzavat amestec (morcov, pastarnac sau radacina de patrunjel, ardei gras, ceapa), un dovlecel mare, o lingurita de unt, un galbenus de ou, o lingura de orez.

Cum procedezi:

Coci ceapa pe o tava, la cuptor, pana cand se patrunde bine. Speli orezul si il pui la fiert in putina apa, la foc mic. Speli, cureti si tai nu prea marunt legumele, apoi le pui la fiert, intr-un alt vas cu apa, impreuna cu ceapa coapta, curatata de foile exterioare.

Cand legumele sunt patrunse bine, iar orezul s-a fiert, le treci pe toate prin sita deasa de doua ori, apoi le pui la fiert din nou in supa de legume, impreuna cu untul amestecat cu galbenus.

Poti amesteca in supa-crema, in momentul servirii, si putin lapte (laptele tau sau formula obisnuita).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu