vineri, 20 martie 2009

Retete Babyonline

Supa de cartofi (de la 5 luni)

Ingrediente:
500 ml apa,
100 g cartofi,
25 g morcov,
ceapa,
patrunjel,
ulei,
sare, verdeata,
eventual 10 g smantana (iaurt).



Mod de preparare:
Se pun la fiert apa cu uleiul si sarea. Cand da in clocot, se adauga morcovul curatat, spalat si ras, si radacina de patrunjel, curatata ai spalata. Cand sunt fierte pe jumatate, se pun cartofii, curatati, spalati si taiati in cubulete si ceapa tocata marunt. Se fierbe pana cand cartofii sunt moi, fara sa se sfarame. La sfarsit, se adauga verdeata. Se poate bate cu smantana sau iaurt.




Supa de rosii cu orez (de la 9 luni)



Ingrediente:
400 ml supa de zarzavat strecurata,
150 g rosii,
30 g orez,
10 ml ulei,
sare, verdeata.



Mod de preparare:
Se prepara o supa de zarzavat care se strecoara in alt vas, se fierb rosiile si apoi se trec prin sita. In supa de zarzavat se fierbe bine orezul ales si spalat. Apoi se adauga rosiile, uleiul si sarea si se mai da un clocot. Se serveste cu verdeata tocata marunt. In timp ce fierbe, se mai poate adauga o lingurita de zahar.





Piure cu pui, legume si branzica de vaci



Ingrediente:
1 cartof,
1 morcov,
1 dovlecel,
o bucatica de piept de pui,
2-3 linguri branzica de vaci facuta in casa

Mod de preparare:
Pieptul de pui il fierbi cu morcovul si cartoful, separat fierbi dovlecelul. Cand sunt toate fierte, le pasezi bine in blender sau in robot de pasat adaugi branzica de vaci si zeama in care au fiert legumele si mai adaugi un praf de sare.



Branzica de vaci cu fructe

Ingrediente:
branzica de vaci facuta in casa,
banana,
para,
zeama de la portocala sau mandarina



Mod de preparare:
Pui branzica de vaci in castronel, amesteci cu banana pasata, para data pe razatoare si adaugati zeama de portocala, amestecati bine, bine. E foarte buna.




Piure de cartofi si dovleac (dupa 5 luni)

Ingrediente:
1 cartof
partea alba a unei bucati de praz
1 felie de dovleac



Mod de preparare:
Se rumeneste dovleacul in putina margarina. Apoi, se acopera cu apa si se adauga cartoful, si prazul. Se sareaza. Se lasa sa fiarba 20 de minute. Se strivesc legumele pana se obtine piureul. Se serveste.




Piure de orez cu mere coapte



Ingrediente:
3 linguri de orez
2 mere mari
o lingurita de zahar
apa

Mod de preparare:
Se pune apa la fiert intr-un vas (cam 500 ml), impreuna cu o lingurita de zahar. Cand fierbe se adauga orezul. Se lasa la fiert pana cand orezul fierbe foarte bine. In timp ce fierbe orezul, se spala merele si se pun la copt in tava de cuptor. Dupa ce s-au copt, se taie in jumatati si se scot semintele, apoi se paseaza si se amesteca cu orezul fiert.



Piure de orez si cod

Ingrediente:
50 g orez;
100 ml apa (sau lapte daca vrei sa fie putin mai gras);
100 g cod file, dezosat si fara piele;
cateva fire de patrunjel.



Mod de preparare:
Pune orezul cu apa intr-o oala si fierbe-l timp de 10 minute. Amesteca din cand in cand. Adauga codul si lasa-l pe foc timp de zece minute. Amesteca pana obtii consistenta dorita. Adauga apa fiarta daca e nevoie. La final, adauga patrunjelul si mai lasa-l pe foc timp de 2 minute. Amesteca din nou si adauga apa fiarta daca este nevoie.




Tarta cu piure de spanac (peste 6 luni)



Ingrediente:
1 cartof mare;
50 g de spanac congelat;
1 ou;
40 ml de lapte;
1 lingurita cu smantana proaspata

Mod de preparare:
Se taie cartoful in bucati si se pune la fiert intr-o cratita cu apa. Cu 2 minute inainte de a opri focul (pentru ca bucatile de cartof au fiert), se pune in cratita la fiert si spanacul. Dupa ce au fiert, se zdrobesc spanacul si cartofii pana se obtine un pireu, care se amesteca cu oul.

Se pune melanjul obtinut intr-un vas termorezistent uns cu unt si se fierbe in bain-marie in jur de 15 minute. Se scoate tarta din vas, se aseaza pe o farfurie si se toarna deasupra laptele caldut amestecat cu smantana proaspata.




Budinca de taitei (de la 12 luni)

Ingrediente:
150 g taitei,
2 oua,
40 g smantana,
200 g branza de vaci,
5 g faina,
sare,
10 g verdeata.



Mod de preparare:
Fierbeti taiteii in apa cu sare, clatiti-i in apa rece si scurgeti-i bine. Amestecati taiteii cu branza de vaci, smantana, galbenusurile, verdeata tocata marunt si sarea.

Intr-o tava neunsa, dar tapetata cu faina, puneti compozitia si la sfarsit albusurile batute spuma. Puneti tava in cuptor si lasati sa se coaca 30 de minute. Pofta mare!



Rosii umplute cu ficatel (peste 18 luni)



Ingrediente:
5 rosii,
1/2 kg ficat de pui,
1 ceapa,
1 ou,
sare,
cascaval ras,
1 lingura ulei porumb,
1/2 cana apa.

Mod de preparare:
Se aleg rosii mari, coapte si tari. Se spala si se taie in doua pe lungime. Se scobeste miezul si se da deoparte intr-un alt vas. Ficatelul se spala si se pune la fiert. Cand da in clocot, se spumuieste foarte bine si se fierbe aprox. 45 min. Se lasa la racit 5 min. dupa care se da prin masina de tocat sau se paseaza cu furculita.

Ceapa se toaca marunt si se da in clocot cu o jumatate de cana de apa. Se scurge si se amesteca cu ficatelul. Se adauga sare si un ou batut. Se omogenizeaza. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile, cam trei sferturi. Se presara cascavalul.

Se pun intr-o tava cu uleiul, 1/2 cana apa si miezul de la rosii si se introduc la cuptor la foc potrivit aprox. 30 min. Sunt excelente si pot fi pregatite copiilor de 18 luni. Mod servire: ca fel principal sau cu legume sote.



Granola cu mere (de la 18 luni)



Ingrediente:
- 500 g mere, curatate de coaja si seminte, taiate bucatele
- 30 ml suc de mere,
- 1/2 lingurita de scortisoara,
- 15 ml frisca,
- 75 g granola (cereale - grau sau orez - cu ciocolata).

Mod de preparare:
Puneti intr-o craticioara merele, sucul de mere si scortisoara. Fierbeti sub capac 10-15 minute. Zdrobiti totul cu furculita, puneti capacul si lasati sa se raceasca.
Impartiti jumatate din compozitie in 4 cupe individuale, repartizati deasupra jumatate din frisca, apoi boabele de granola. Repetati operatia, terminand cu granola.




Mar copt cu banana si orez

Ingrediente:
1 mar
1 banana
1lingurita de orez Nestle



Mod de preparare:
Se taie in patru marul, se curata de seminte si se pune intr-o cratita la abur si se lasa pana se inmoaie, se da prin sita si se adauga o lingurita cu varf de orez. Apoi se piseaza banana separat si se amesteca cu merele.




Budinca de orez cu fructe



Ingrediente:
o cana orez,
o cana si jumatate lapte de vaca semidegresat,
o para,
un mar,
o piersica,
zahar vanilat,
scortisoara,
un varf de cutit de unt.

Mod de preparare:
Orezul se fierbe in lapte, impreuna cu zaharul si scortisoara. Fructele se curata de coaja si se taie feliute potrivit de mari. Intr-un vas yena de 1.5 l, uns cu unt, se asaza un strat de orez, unul de fructe, inca unul de orez si deasupra fructe.

Se acopera vasul cu capac sau cu folie de aluminiu si se da la cuptor la foc mic pentru cca o jumatate de ora. Bebelusii cu dintisori pot manca budinca cu lingurita, iar pentru cei mai mici budinca racita de paseaza. Pentru bebelusii care nu papa inca lapte de vaca, orezul se poate fierbe in apa.



Mar ras cu biscuiti sau pesmet

Ingrediente:
1 mar,
1lingurita de zahar,
1-2 lingurite de biscuiti pisati foarte fin sau pesmet,
cateva picaturi de zeama de lamaie sau portocala



Mod de preparare:
Se spala bine marul si se curata de coaja. Se rade pe razatoarea de sticla. Se amesteca cu biscuitii sau pesmetul. Daca este prea subtire, se mai adauga putin biscuite sau pesmet pentru a obtine o pasta nu prea groasa.

Se amesteca (optional) cu zaharul si zeama de lamaie sau portocala. Marul ras se pregateste cu 5-10 minute inainte de a-l da copilului sa-l manance!



Mere cu gris (peste 6 luni)

Ingrediente:
- mere
- gris

Mod de preparare:
Fructele se fierb in apa, apoi se scurg si, in aceeasi apa, se fierbe grisul; se adauga un pic de zahar si se amesteca cu merele pasate. Se bate cu telul, la rece, pana devine spuma, apoi se serveste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu